Nieuws

Een overzicht van de SkS nieuwsbrieven vindt u onder aan deze pagina.
De Noodfonds nieuwsbrieven staan op de Noodfonds pagina.

Laatste nieuws:
Net wat filmpjes van Ratna binnen.
Hoe spannend is het wanneer je als tiener voor de klas gaat staan.
Dat deden Sarika Syangtan in Kavre en Bishram Shresta in Babare, hun eigen dorpen.
Dit in het kader van ons TTK project (Teaching the Kids) – een tegen prestatie voor hun eigen opleiding, in de vrije tijd na het SEE examen.
Niet alleen voor de schoolkinderen en de leerkrachten is het een prima ervaring, maar ook voor ons tweetal.
Ervaring opdoen, zelfvertrouwen krijgen, kennis delen. Prima. (24 augustus 2023)

 

New Year in Nepal. 14 april was het weer zo ver. Feest op zo’n 8300 km van ons vandaan.
Onze kinderen maakten weer prachtige tekeningen:
om ons en elkaar te feliciteren of om te laten zien wat de toekomst hen hopelijk brengt.
Een collage van de 30 kaarten:


De kaarten zijn vorige week verstuurd naar deze en gene, die ons = op welke wijze dan ook – flink geholpen heeft en een complimentje verdient.(19 april 2023)
Het jaarverslag 2021-2022 (Nepal 2078) is net gepubliceerd; het is inmiddels verstuurd naar al onze Vrienden, die geabonneerd zijn op onze Nieuwsbrieven en is te vinden bij de jaarstukken.
Wilt u ook een ‘abonnement’? Klik dan op de rode knop bovenaan deze pagina. (31 januari 2023)

Wij wensen al onze Vrienden een heel goed 2023.

In Nepal geen Nieuwjaar, maar wel een groot(s) feest op school. Op Facebook weer een setje met foto’s, die Ratna naar ons appte Sathiko Sath | Facebook
(31 december 2022)

Meer TTK nieuws: Sweety Tamang voor de klas in dit filmpjewww.facebook.com/222656087747108/videos/1294235604440632
(15 juli 2022)

Ratna heeft mooie foto’s op Facebook. gezet waar kinderen achter ‘onze’ laptops werken.
Tegenwoordig essentiële hulpmiddelen in het onderwijs.
Fijn dat zo veel Vrienden hebben mee gewerkt om dit mogelijk te maken.
(7 juli 2022)

Nog meer foto’s van de TTK activiteiten op Facebook. Nu van enkele andere kinderen uit ons gezelschap.
Fantastisch om te zien dat zij weer wat terug geven aan hun dorpsgenootjes.
En alle kinderen onder de 12 hebben nu ook een Covid vaccinatie gekregen.   (30 juni 2022)

Oeps. Al weer 2 maanden geleden een bericht. Ook bestuursleden gaan met vakantie.
Wat nu bij te praten valt: 10 kinderen die net in klas 10 hun examen hebben gedaan, zijn nu op pad naar hun dorpen om les te geven op de dorpsscholen daar. Dat is ons TTK programma. Dit jaar een hele grote groep. Ratna heeft al foto’s geplaatst op Facebook.

een voorbeeld:        

Na het versturen van de echte kaarten zoals getoond op het mooie prikbord hieronder, hebben wij veel leuke reacties ontvangen. En zelfs extra inkomsten!
De kaarten zijn verstuurd naar donateurs, andere type schenkers, mensen die wat hebben bijgedragen of meegedacht.
Heeft u deze keer geen originele kaart gekregen en wilt u dat volgend jaar wel? Kom dan in actie en steun ons met geld en/of materie en/of het helpen met iets organiseren.
Nu corona zich even koest houdt, komt weer de tijd voor een Vrienden wandeling. Heeft iemand ideeën?
Irene (13 juni 2022)

Vandaag 14 april 2022 is Nieuwjaarsdag 2079 in Nepal.

Een aantal van onze kinderen maakte half maart een tekening voor ons. Deze kaarten hebben wij deze week gebruikt om aan trouwe donateurs en enkele anderen te versturen.
Het bijzondere aan deze kaarten is dat het niet alleen een Happy New Year voor ons allen als boodschap heeft, maar ook dat de kinderen in beeld hebben gebracht wat ze later willen worden.

Veel artsen, verpleegsters en leerkrachten. Nuttige beroepen, waar in Nepal net zo veel behoefte aan is als in Nederland. Als het inderdaad lukt om later de opleidingen te voltooien en deze beroepen uit te oefenen, wat een geweldige bijdrage zullen onze kinderen dan leveren aan de Nepalese maatschappij.

Maar kijk ook maar eens op ons prikbord voor de overige dromen: enkele koks, een stewardess, een zakenvrouw, een auto techniker, een jurist, een voetballer.
Tijdens het bezoek van onze bestuursleden aan het hostel vertelde een jongetje uit klas 3 dat hij student wilde worden. Zo zoet !

(14 april 2022)

Mooi bericht. Basisschoolleerlingen in Amsterdam die voor de kinderen van Sathiko Sath al schaatsend sponsorgeld hebben binnen gehaald.
Wij zijn heel blij met zowel het geld als de aandacht. Heel veel dank aan allen én aan de drijvende (leer)kracht Marije !

Namens de school ontvangen:


Op 15 februari 2022 hebben de groepen 5 t/m 8 van basisschool de Witte Olifant te Amsterdam geschaatst voor het goede doel. Oscar Meijerink heeft ervoor gezorgd dat Sathiko Sath één van de goede doelen was waar de opbrengst naar toe zou gaan.
Terwijl er vanaf de Jaap Eden baan verslag werd gedaan van de Olympische Spelen, schaatsten de leerlingen zich in het zweet.
En wat een fantastisch bedrag is er binnen gehaald voor Sathiko Sath. €1600,- !!!!!!!!!!
Oscar

(22 maart 2022)

 

Op 6 maart zijn Charles en Jantine naar Nepal gevlogen. Daar ontmoetten zij al Rotaryclub Jawalakhel. Op Facebook staan mooie foto’s van het hostel: binnen aan de eettafel, buiten aan het basketballen en tafeltennissen. Het is fijn dat er weer een echt bezoek kan worden afgelegd. (13 maart 2022)

Vanochtend (Nederlandse tijd) hielden het Nederlandse bestuur samen met de board van SkS Nepal een gemeenschappelijk online meeting.
6 Nepali en 7 Nederlanders deden mee. Heel fijn om over de grenzen heen met elkaar in gesprek te zijn.
Onderwerpen waren o.a. de nieuwe regels/verwachtingen van de Social Welfare Council: mogen onze kinderen in het hostel wonen terwijl ze op een private school zitten? De overheid is bezig de public schools te promoten en de regels voor hostels aan te scherpen.
Verder gesproken over het zoeken naar 4 à 5 mogelijke nieuwe kinderen. Op dit moment is de klas 10 groep erg groo – aan het eind van het jaar zullen vast enkele van hen het hostel verlaten. En het hostel moet een redelijke bezetting houden.
Charles en Jantine hebben hun tickets geregeld om volgende week naar Kathmandu te gaan. Eindelijk na 2 jaar. Het is goed om ter plekke iedereen te zien en diverse organisaties persoonlijk te bezoeken.

(26 februari 2022)

Het jaarverslag 2077 is al een tijdje klaar, is inmiddels verstuurd naar al onze Vrienden, die geabonneerd zijn op onze Nieuwsbrieven en is te vinden bij de jaarstukken.
Wilt u ook een ‘abonnement’? Klik dan op de rode knop bovenaan deze pagina.

Ander nieuws: de kinderen van klas 6 t/m 10 zijn gisteren(zondag 13 feb) weer fysiek naar school gegaan. Komende week mogen zeer waarschijnlijk de jongeren ook. (14 februari 2022)

Het volledige financiële verslag over het boekjaar 2077 (15 juli 2020 – 14 juli 2021) staat op de site. Het jaarverslag met ‘praatjes en plaatjes’ is in aantocht.

De tweede doos met laptops is aangekomen. Geheel ongeschonden. Je weet maar nooit.
Herkent u die van u hier?

De derde doos gaat komende week naar PostNL. (14 januari 2022)

* Er is een teaser gemaakt van maar 1 minuut lengte, van de lange film uit 2014 (welk op de homepage staat).
Het kijken waard. Links op de homepage, onder WAAROM.
* Inmiddels is het tweede postpakket met nog eens 6 laptops netjes in het hostel aangekomen. Op weg naar ieder kind een exemplaar!
* Wij zijn hard aan het werk met het jaarverslag en de financiële stukken. Het document wordt in een heel nieuw jasje gegoten. Maar ook de binnenkant gaat er anders uitzien. Half januari wordt de sluier opgelicht. Per mailverzending (als u op onze lijst staat; zo niet dan kunt u zich aanmelden met de rode knop bovenaan de pagina) en op deze website bij onze Jaarstukken.


Wij wensen alle Vrienden van Sathiko een heel mooi en gezond 2022 toe en we hopen allemaal komend jaar weer naar Nepal te kunnen gaan.
(31 december 2021)

Nog een mooie FB post: 4 grote meiden behaalden hun examens aan het eind van klas 12 van het Little Angels’ College.
De cijfers heeft Ratna toegevoegd bij de foto’s. Bedenk dat het allerhoogste cijfer een 4 is! Dan zijn een 2.64, 3.22 en zelfs tweemaal een 3.5 hele mooie resultaten.
(17 december 2021)

Voor wie onze Facebook pagina niet volgt:
Gyalbu Sherpa heeft een gouden medaille gekregen bij het behalen van zijn bachelor diploma in BHM aan het AITM COLLEGE.
Iedereen is oertrots. Hijzelf, Ratna en het Nederlandse bestuur.
Hier volgt zijn dankwoord op onze felicitatie:
Thank you so much🙏 Sathiko Sath for all the support you have done for me to achieve this milestone. Without your support, it wouldn’t have been possible for me to be here today.☺️

Toch zelf kijken? ga dan naar Facebook SkS

En nog een nieuwtje:
Van de lange film, die gemaakt is vlak voor de aardbeving over onze kinderen, is een “1 minuten” teaser gemaakt.
Deze staat links op onze homepage.
(13 december 2021)

We hebben enkele wederwaardigheden te melden. Op 20 september had voorzitter Charles telefonisch contact met huisvader Ratna:
. het aantal besmette mensen neemt af;
. over 18 dagen komt er een gratis vaccin beschikbaar voor kinderen;
. de LAS is nog steeds gesloten, en gaat waarschijnlijk open na Tihar festival (begin november). On line classes beginnen deze week (vanaf 27 sept.). Hopelijk komen onze kinderen begin november weer terug naar het hostel. NB: Dasain festival start 7 oktober;
. het examen van klas 12 is gestart op 22 september;
. het Social Welfare Fund wil op de AGM meeting ook met de ouders praten. Of het SWF standpunt hiermee kan veranderen is onduidelijk. Dit schooljaar is i.i.g. nog akkoord om ons hostel te runnen in combinatie met een private school.
(27 september 2021)

Er is weer een Nieuwsflits ! Versie september 2021.
Klik op SkS nieuwsbrieven (in blauw) hierboven, dan ben je snel beneden.

(12 september 2021)

Bericht van Ratna op zondag 8 augustus

Yesterday the government published the SEE result of 2077. In 2077 from our foundation 5 students appeared out of them they all passed getting high scores this year. 4 students got A and only one student got B+.

This year LAC is going to start college from 10th Aug 2021 so we don’t have much time to do counseling for our children. I have talked with Chhori regarding counseling. She said that she needs to take one week for counseling and reporting time of one week, so almost two weeks. This time it was very difficult to attend the counseling.

After that I discussed with the principal of LAC and he told me that if the counseling time gets longer, then they cannot admit our children there due to lack of seats. Also he has told me that he would counsel the three students- Sabin Shrestha, Prayash Magar and Manil Tamang tomorrow.

Today I talked with students and parents at the virtual zoom meeting. Discussed with their eagerness for their further education given as below names:

1) Khum Bahadur Gurung: He has got GPA 3.6 and A. He wants to read vocational education from the CTEVT package Pharmacy subject.

2) Manil Tamang : He has got a GPA 3.3 and A . He wants to read management in LA in hotel management.

3) Prayash Magar: He has got a GPA 3.25 and A. He wants to read science in Biology. in LA

4) Sabin Shrestha: He has got a GPA 3.25 and A. He wants to read economics and business studies in management faculty in LA.

5) Ishwori Tamang: She got GPA 3.05 and B+. She didn’t get to study in LA according to our agenda. When I discussed it she told me that she decided to study plus in a banking course. So she will be supported by her parents.

The grade 12 exam has been postponed by the government formally due to the rising COVID cases in Nepal. But they have not declared the exact date for the examination since the situation is unpredictable. However, they said that the students will be notified 15 days earlier about the examination. (9 augustus 2021)

Santa Suba is vice-president van SSN-EC, het bestuur van Sathiko Sath Nepal. Hij zit in de toerisme wereld. Uit dien hoofde stuurde hij een nieuwsbrief rond naar zijn netwerk. Omdat het gaat over Covid ontwikkelingen in Nepal en het gevolg daarvan op de trekking business en dus op het inkomen van veel van de ouders van onze kinderen, vinden wij het de moeite waard om enkele passages hier te plaatsen.

* When do you think would be safe to say ‘post covid.’ The answer is not quite easy to answer. The closest we can say is autumn 2021. But most likely it will not be before end of 2022.
* In Nepal tourism entrepreneurs and tourism workers are desperate to restart. Tourism is the first segment of the economy that was hit hardest when corona virus started; and it would be the last to get back on feet.
* Workers in trekking are without job and support from any quarters. Employees working in hotel and catering are living in very much reduced pay that can hardly survive their families.
* Khum Bahadur Subedi, president, Trekking Agencies’ Association of Nepal Opinion: “We have been saying that 2020 will be a ‘survival’ year for the industry while 2021 will be a ‘revival’ year and we can hope the industry to be normal from 2022 only.
* World Bank forecasts that 31.2% of Nepalis are at risk of falling into extreme poverty, primarily because of reduced remittances from overseas workers, foregone earnings of potential migrants, collapse of the tourist industry, job losses in the informal sector and increased cost of essential commodities, all as a result of COVID-19.
* India donated 1million vaccination to Nepal. They have also donated to several neighboring countries. In the first phase Nepal has vaccinated front like health workers and security staffs. China have promised to donate 0.5 million. And WHO will be donating 2.5 million vaccinations from their Covax program.
* Nepal is in talk with several countries—India, China, United States and the United Kingdom to get  Covid-19 vaccines. A statement from foreign Ministry said, “China will accord priority to Nepal in vaccine cooperation.” the British government would provide 550 million pounds to the World Health Organisation’s COVAX facility, under which Nepal would receive over 2 million doses of Covid-19 vaccine. (22 februari 2021)

Thuis in Nederland
Terwijl het Covid virus rond waart en niemand naar Nepal kan, zijn de bestuursleden thuis bezig met allerlei ‘papieren’ zaken.
Het werk ligt niet stil. En via Teams gaan de vergaderingen gewoon door.
Het beleidsplan is inmiddels vernieuwd. De samenvatting daarvan is nu ook beschikbaar in het Engels (bij de Stukken onder Organisatie en bij Who We Are).
Het document “Policy and Procedure Manual” is ook flink onder de loep genomen. Het ligt nu onder de nieuwe naam “Ways of Working Together” in Nepal ter goedkeuring.
Een aantal bestuursleden is in gesprek met een adviseur ‘donateurs/fondsen werving’. Om te blijven bestaan voor onze kinderen, moeten we hard aan de slag om meer Vrienden en meer financiën te ‘verzamelen’.
Meer informatie over de offline en online lessen is te vinden op onze FB pagina. (15 februari 2021)

Update over de impact van COVID-19 op Sathiko Sath Nepal.
Op 8 september werd voorzitter NL Charles telefonisch bijgepraat door voorzitter NPl Basu Dev.

Covid 19 ontwikkelt zich nog steeds negatief. Er zijn nu 1000 besmettingen per dag in Nepal, en 300-500 daarvan in Kathmandu. De lockdown duurt voorlopig nog 2 dagen in Kathmandu. De organisatie is niet goed, volgens Basu Dev. Er zitten bv geen medici in de lockdown committee !

LAS. Afgelopen schooljaar zijn al onze kinderen overgegaan. Het probleem is nu dat de kinderen de maandelijkse test niet kunnen doen, en vooral de eindtest van elk kwartaal. En nu maakt de LAS problemen “dat ze dan dus niet naar de volgende klas kunnen”. (8 sept 2020)

 

Vandaag op 6 augustus contact met Ratna.

Het aantal besmettingen in KTMvalley loopt nog steeds op. Government overweegt opnieuw 2 weken lockdown. Alleen noodzakelijke boodschappen worden toegestaan.
Ook zeggen ze vanaf 17-8 de admission voor scholen te willen openen, en op 31-8 weer start scholen. Ratna denkt dat dit veel te optimistisch is.

Slechts 3 van onze kinderen hebben on line classes kunnen volgen: Pasang, Lakpah Kamdawa, en Yessika. Ratna heeft Lakpah een laptop geleend om vanuit haar thuiskamer te kunnen studeren. De rest krijgt geen onderwijs, denkt Ratna.

Het farming project van de alumni loopt moeizaam vanwege de lockdown restricties. Er zijn wel 230 bloemkolen geplant. Hij zoekt nog steeds naar donateurs om een hutje te kunnen bouwen.
SkS gaat het niet steunen, ook vanwege precedentwerking.
Als iemand het leuk vindt om individuele sponsor te zijn of iemand anders weet, is dat natuurlijk oké.

En verder: vandaag heeft onze voorzitter Charles de laatste feedback gegeven op het Noodfonds audit rapport. Als alles eindelijk rond is zal een laatste speciale Noodfonds Nieuwsbrief uitgaan. (6 aug 2020)

De Nepalese regering heeft een volledige lock-down in de tweede helft van maart aangekondigd. Ook al waren er toen zeer weinig besmette personen bekend. Vanaf die tijd waren alle scholen gesloten, ook onze Little Angels’ School (LAS). Al onze kinderen zijn naar huis gegaan of twee na. De LAS heeft via internet lessen georganiseerd, maar voor de meeste van onze kinderen werkt dit niet omdat ze geen computerfaciliteiten hebben en in veel gevallen ook geen internetsignaal.
De schoolexamenperiode was in april, dus er zijn geen examens afgenomen. Onlangs is besloten dat alle kinderen naar de volgende klas mogen overgaan, behalve de kinderen in klas 10, vanwege het eindexamen. Dit wordt gehouden wanneer de situatie het toelaat.

Sinds mei/juni is de lock-down minder streng, maar de scholen zijn nog steeds gesloten. Reizen tussen provincies is nog niet toegestaan en de grenzen zitten nog dicht. Veel Nepalese arbeiders in India zijn hun baan kwijtgeraakt door COVID-problemen en zijn illegaal de grens overgegaan en teruggelopen naar hun geboortedorpen.
Sinds eind mei stijgt het (bekende) aantal besmette mensen sterk in Nepal. Volgens de statistieken per 5 juli zijn in totaal 15.491 personen besmet, 6.415 genezen en 34 personen overleden. NB: Deze aantallen zijn nog steeds laag vergeleken met Nederland.
De week van 30 juni tot 5 juli was de eerste week waarin sinds begin mei het aantal geregistreerde infecties daalt!
Gelukkig zijn er bij ons hostel geen besmettingen geweest en zijn Ratna en zijn familie in goede conditie. We hebben ook geen COVID-infecties bij onze andere kinderen gehoord. Zeer goed nieuws!

Ratna verwacht dat de LAS ergens in augustus of september weer zal openen. Het is nog steeds erg onduidelijk. Zodra de situatie duidelijker is, zullen we u op de hoogte houden. (5 juli 2020)

Ratna op pad met schoolboeken

Het Corona virus in Nepal
Voorlopige impact van Coronavirus op Sathiko Sath in Nepal.

Hoewel het aantal bekende besmettingen in Nepal op dit moment zeer laag is, heeft de Nepalese regering, juist om verdere besmettingen te voorkomen, besloten de ASEAN-gedragscode te volgen.

Dit betekent op dit moment voor de kinderen van Sathiko Sath het volgende:

  • Met uitzondering van de kinderen uit klas 12 heeft Ratna iedereen naar huis gestuurd
  • Van de drie kinderen in klas 12, woont er eentje thuis. De andere twee zijn nog in het hostel maar kunnen genoeg afstand van elkaar bewaren
  • Alle kinderen van klas 1 tot 9 zijn automatisch (zonder examens) bevorder naar de volgende klas
  • De SEE-examens voor klas 10 en 12 zijn uitgesteld totdat de regering examinering weer veilig vindt; voorlopig is de periode tussen half april en half mei (month baishakth) genoemd
  • Er is een reisverbod tussen provincies binnen Nepal van kracht geworden. De exacte impact is ons nog niet bekend.

Meer algemene info over de situatie in Nepal op de websites van AA.com en The Diplomat.
(25 maart 2020)

 

De Challenge reizen zijn voorbij, het waren bijzondere trips.
Sowieso het wandelen resp. cultuur bekijken en heel veel natuur.
De hoogte en de kou trotserend. Gezellige groepen.
Iedereen is weer veilig thuis.
Zie meer op de Challenges pagina.

Leuke tijd voor de deelnemers, maar minstens zo belangrijk zijn de contacten vóór en ná de trekkings. Want daar ontmoetten wij onze kinderen, hun ouders, Uncle Ratna en Auntie Reba, de adviseurs, de scholen met hun docenten en leiders.

Met alle deelnemers zijn we op bezoek geweest bij de Little Angels’ School.
Even kijken in een klas 8 met onze Dolma Sherpa en in klas 1 met de nieuwste lichting met Dil bahadur Magrati en Nabaraj Magarati.
We werden bijgepraat door de docent die onze kinderen in de gaten houdt en door de principal Mr. Mukunda Raj Sharma.
Samen met de kleintjes liepen we naar huis.
       

In het hostel konden we zien hoe onze kinderen werken, eten, slapen en spelen.
Adviseur en tevens voorzitter van de nieuwe professional board Basu Dev Neupane verteld over de historie en de huidige ontwikkelingen van SkS Nepal en het Nepalese onderwijs.
Natuurlijk kregen wij een khata van Ratna: altijd een mooi welkom in huis.
Op de foto wat lager: de Dolpo groep voor het hostel.

Het grote feest was de General Assembly in een prachtige tent op het speelveld bij het hostel. 10 jaar Sathiko Sath.
Met spandoeken en taart. Met dansen en zingen, en met heel veel speeches in het Nepalees :- ( Met het uitreiken van medailles en certificaten aan diverse kinderen, van mooie ingelijste herinnering teksten aan de alumni, van boeddha beeldjes aan alle aanwezige gasten, zoals de vrouw van de municipality, directieleden van de L.A.S., leden van het Nederlandse bestuur en de Nepalese boards. En met de bekendmaking van het Challenge resultaat (zie Challenges).


De overige bestuurs activiteiten waren nuttig, informatief, plezierig en tijdrovend (heel veel in taxi’s gezeten).

Waard om te vermelden: de contracten voor klas XI en XII op de LAC zijn getekend. Hè, hè, na lange tijd onderhandelen en toch met de oorspronkelijk lagere prijs.

Spannend: een kijkje nemen bij de Bloom Nepal School. Misschien een alternatief voor de LAS. Kleinschaliger, goedkoper en een meer gedeelde achtergrond van de kinderen. Echter verder weg, school nog in opbouw. We nemen voorlopig geen beslissing, maar het bezoek was goed om ons te oriënteren.

De Nepal Youth Foundation zal extra aandacht gaan besteden aan de klas VIII leerlingen, nu een groep met wat zwakkelingen. Hopelijk komen er goede adviezen omtrent doorgaan naar klas IX of overstappen naar lager beroepsonderwijs.

Tenslotte was er een meeting van beide Nepalese boards, de professionele board en de ‘ouderraad’ met drie Nederlandse bestuursleden. Goed om van gedachten te wisselen en om ideeën/wensen vanuit NL op tafel te leggen. (17-11-2019)

 

We zijn er. In Kathmandu. Vandaag zijn we met alle Challenge reizigers op de LAS school geweest en in het hostel.
We zijn ontvangen door de directeur en een van de ondersteunende leerkrachten.
En de klas gezien van onze jongsten plus klas 8 met een leerlinge van ons.
In het hostel vertelde onze adviseur Basu Dev over ontwikkelingen. Sinds kort is hij voorzitter van de NP board.

           
(15-10-2019)

Enkele bestuursleden gaan mee met de challenge reizen. De General Assembly van de ouders van de kinderen vindt plaats op de zaterdag na de Dolpo trekking. Mooie gelegenheid om wederzijds kennis te maken resp. de banden te versterken. (3-9-2019)

Sathiko Sath jubileum sponsortochten.
In oktober 2019 zullen 2 groepen vertrekken voor een trekking in het Dolpo-gebied of een rondreis langs ‘Ongewone plekken’ in Nepal. Deze reis wordt iets heel bijzonders voor mensen die wel graag Nepal eens willen bezoeken, maar geen trekking willen/kunnen maken. Het gaan prachtige reizen worden.
Na afloop van de reizen zullen het hostel en de school worden bezocht en wordt op een feestelijke bijeenkomst de totale opbrengst van de sponsoractie bekend gemaakt.
Zie ook onze Challenges pagina. (3-9-2019)

 

Charles en Hilde zijn net terug van hun bezoek aan Nepal.
Over de eerste dagen is al een concept verslag gemaakt.
Hieruit citeer ik enkele zaken:

The 3rd house is back to the owner, after being painted and restoration of some small items. One house less means a cost reduction of …. per year. One has to take into account as well the use of water and electricity, caretaker Sarita, etc.
Now all the girls (19) live together with the new caretaker Sarita in house 2, at a distance of a few minutes from the first house. In that house the boys (13) live together with Ratna and Reba. Just as before the meals and most of the activities are in house 1.

Noodfonds/CDF: Happily all projects are completed. The last bills have been handed over to Baker Tilly. So the ultimate financial report can been finished as well.
The handing over of the project in Sindhuli, with presence of Rotaryclub Jawalakhel, has been a great success.
As to the money that’s left: we propose for RC Jawalakhel to make a list with the wishes for extra expenses in the different projects + the estimated money for it.

TTK = teach the kids
*Shyam Tamang is teaching in Thulo Parsel. At first he was a bit freewheeling which means doing different subjects. Now he is teaching English and Maths in classes 1-5. This proves to be much better as he can concentrate on only two subjects. Shyam likes to do this work, but certainly at the beginning it was difficult. He feels this experiment as an important experience. It is not a problem for him that children know him as their neighbor. The children look happy. The teachers are quite positive about this initiative.
*In another school in Thulo Parsel is Rabin Sibabhakti teaching English and Maths in class 1 – 8. He is full of enthusiasm, but agrees at the same time teaching is not easy. He is looking confident. The teachers are really positive about his performance. They tell you can see he is well educated, on a high level.
*Cheena Magar is teaching English and Math in class 3, 4 and 5 in Bhimkuri. These classes typically have 10 pupils. The principal is very happy with her, and proud of her because he was teaching her till class 4, and now she is so good!
She is teaching different: the teachers learn from her. Especially in Math she is better. And she is more practicing in English (speaking). They like to continue this TTK.

De overige van de 11 studenten, die het SEE afgelegd hebben, worden later tijdens de Nepaltrip bezocht. (20-6-2019)

Teach The Kids voortgang,
Sonam Sherpa, oud-leerling van Sathiko Sath, coördineert het nieuwe programma.
Hij schreef ons op 10 mei:

“Namaste,
It’s summer in Nepal and really hot in valley.

Here is a short report about TTK project progress. On 7th May teacher training on LAS for the class 10 students was completed and one of Kamadawa daughters who is not supported by Sathiko Sath also joined the training program. She is also going to volunteer along with her sister in village.

Similarly class 12 students finished their board exam and Lakpa Sherpa (class 12) will also be going for volunteering very soon. He is going to volunteer at Okhaldhunga along with Aung Nyime Sherpa at same school. He said he will be focusing on taking computer class if the school allows him to.
We are not informed about Doma Sherpa what she will be doing.

Most of the students will be starting volunteering from coming Sunday. I also gave them a little orientation and explained about code of conducts for them during volunteering period. They were all motivated to do volunteer work. Hope that they do their best.

With regards, Sonam Sherpa”
(14-5-2019)

 

Op zaterdag 16 maart j.l. vond de info- en wandelmiddag van Sathiko Sath Nederland plaats in Eethuys-Cafe “De Generaal” te Baarn. We vierden onze verjaardag, het 10 jarig bestaan! Voorafgegaan door een korte maar heerlijke wandeling in het Baarnse Bos.
De presentaties over het wel en wee van Sathiko Sath en de drie “Challenge” reizen naar Nepal in dit najaar zijn via de links te downloaden.
Een impressie van deze gezellig middag is op 7 april verstuurd en staat ook onderaan deze pagina als Nieuwsbrief April. (2-4-2019)

Sponsorkliks, via wie wij provisie krijgen bij online aankopen, heeft nu ook een eigen webshop. T/m vrijdag 21 december extra kortingen én extra afdracht aan ons. Lees in de pdf wat de kortingscode is en hoe deze actie werkt.
Algemene informatie over Sponskliks staat op deze Help M€€ pagina. (18-12-2018).

Tijdens de wandeling op 1 oktober hebben we het sponsormechanisme Sponsorkliks gelanceerd. Bestuursleden en een aantal aanwezige donateurs hebben deze manier van online shoppen al in werking gesteld. Met resultaat: de eerste afdrachten zijn al binnen. Ook doen? Het kost u niets, u bestelt zoals altijd alleen maar met een klein omweggetje. Kijk ook op Help m€€. (19-11-2017).

Blijdschap en weemoed
Op donderdag 28 september werd de nieuwe voorzitter van Sathiko Sath geïnstalleerd, Charles van Voorst Vader.
Met deze overdracht werd een tijdperk afgesloten. Dit voorjaar trad Frans van Meerwijk af als voorzitter wegens gezondheidsredenen. Hij was de bevlogen man van het eerste uur, ongelooflijk betrokken, inspirerend en moedig. Het is niet mogelijk om in deze korte bijdrage recht te doen aan zijn betekenis voor Sathiko Sath. En al blijft hij gelukkig op de achtergrond nog bij ons, we missen hem nu al. We kunnen je niet genoeg danken, Frans. En we weten zeker dat onze vrienden in Nepal het precies zo ervaren.
Hilde Noë nam tijdelijk zijn taak over, tot Charles voldoende ingewerkt was. Met hem heeft Sathiko Sath weer een uitstekende, krachtdadige voorzitter. Dat heeft het bestuur ondertussen op veel momenten kunnen ondervinden.
Charles kreeg bij zijn aantreden niet de traditionele hamer aangereikt, maar een mini-olifantje. Daarmee staat hij in een traditie die dateert van het allereerste begin van de stichting.
In het logo van Sathiko Sath heeft de olifant een dragende rol in de samenwerking met de aap, de haas en de vogel. In de oosterse traditie symboliseert hij wijsheid en kracht, geduld en mildheid, allemaal eigenschappen die passen bij een goede voorzitter. (29-9-17)

Vandaag is de KidsRights Index 2017 gepubliceerd. Helaas is Nepal van plek 121 gezakt naar 125. De beide jaren daarvoor stond men echter op plek 129. Zó diep op de lijst van in totaal 165 landen, dus er is nog steeds werk aan de winkel! Zie voor meer uitleg over deze lijst: Foundation. (15-5-17)

Een Goed Nieuw Jaar 2074!
Vandaag, op 13 april, begint in Nepal het nieuwe jaar. Een feestje dus.
Onze kinderen hebben weer een stapel mooie kaarten getekend, die vandaag bij een aantal van onze relaties in de bus zijn gevallen. Hieronder alle kaarten op het prikbord. Zodat iedereen kan zien welk een variëteit tevoorschijn is gekomen.

 

Nieuwsbrieven

Minimaal 2 keer per jaar verschijnt de SkS-nieuwsbrief, waarin u alles kunt lezen over de laatste stand van zaken bij de stichting. Als u teruggaat in de tijd, naar de eerste nieuwsbrieven, leest u daar alles over het prille, spannende begin. Daarnaast vindt u in de nieuwsbrieven achtergrondverhalen over de kinderen, hun schoolprestaties, hun school en hun buitenschoolse activiteiten. Zo blijft u als belangstellende – en hopelijk als donateur – op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de stichting.
De nieuwsbrieven over het noodfonds vindt u onder het tabblad Noodfonds.

Aanmelden nieuwsbrief

Eerder verschenen nieuwsbrieven

Nog oudere Nieuwsbrieven zijn hier te vinden.DONEER EENMALIG

Kies een van de onder het pijltje getoonde bedragen of vul zelf een bedrag in.
(scholing (t/m klas 10) resp. onderdak in het hostel bedraagt voor één kind €630 resp. €1100 per jaar).
Voor elk bedrag onze hartelijke dank!

Bedrag

We gebruiken MailChimp als ons mailing platform. Door hieronder te klikken op Aanmelden, gaat u akkoord met het overdragen van de door u verstrekte gegevens aan MailChimp voor verwerking in overeenstemming met het Privacybeleid en de Voorwaarden van MailChimp. Eveneens gaat u dan akkoord met onze Privacyverklaring.