Ga jij de uitdaging aan voor Sathiko Sath?

Update: de challenge reizen zijn voorbij. Iedereen is weer veilig thuis.
Een mooie, maar koude trekking door Lower Dolpo en een interessante reis langs culturele en natuur hoogtepunten.
Meer informatie staat in de laatste nieuwsbrief.

Belangrijker voor Sathiko Sath dan de fysieke prestaties is natuurlijk de opbrengst van de Challenge. Dat wat er gedoneerd is om onze kinderen naar school te kunnen laten gaan en hen onderdak te bieden.
Zie deze foto voor het bedrag per half november.

We hopen natuurlijk dat het bedrag de komende tijd nog zal groeien door gulle gevers, die ons een goed hart toedragen, mogelijk geïnspireerd door de foto’s hier en op de Nieuws pagina. (17-11-2019)

 
Sathiko Sath, een studiefonds voor kansarme kinderen uit de afgelegen bergdorpen van Nepal, viert op 4 maart 2019 zijn 10de verjaardag. Ter ere van dit lustrum hebben wij samen met HT Wandelreizen, Snowleopard Adventures en Footprints Nepal drie uitdagende reizen samengesteld, waarbij de voorwaarde voor deelname is dat elke reiziger tenminste € 500 aan sponsorgeld ophaalt ten behoeve van Sathiko Sath.
Helaas hebben wij wegens gebrek aan belangstelling de expeditie reis naar de Chulu Far East moeten cancelen. Erg jammer, maar de andere twee reizen gaan wel door, beide hebben inmiddels (begin mei) de status gegarandeerd vertrek.

Ga mee of sponsor (een van de deelnemers van) de challenge reizen:

 

Je kunt kiezen uit de volgende unieke reizen:

Voor wie een niet al te heftige challenge wil maar wel actief wil zijn, is er een pittige en avontuurlijke trekking met tenten door de ruige leegte van Dolpo, het land van de sneeuwluipaarden en van de Bön boeddhisten waar vrijwel geen toerist zal komen. Er is voldoende tijd ingebouwd om daar écht te zijn en volop te genieten van de natuur, van de bewoners in hun typische dorpjes en van hun eeuwenoude cultuur.

 

 

 

Voor wie minder tijd heeft en/of minder uitdagend wil lopen, is de rondreis Ongewoon Nepal (Unusual Triangle) een uitgelezen kans om Nepal in al zijn diversiteit te ontdekken. Soms te voet, soms vervoerd worden. Natuur en cultuur wisselen elkaar af: de groene “foothills”, het verstilde meer van Pokhara met uitzicht op de Annapurna’s, ontmoetingen met de lokale bevolking, het boeiende en nog niet platgetreden wildpark Bardia en ook een bezoek aan Lumbini, de geboorteplaats van Boeddha.
Overnachten in hotelletjes, guesthouses, lodges.

 

Het bijzondere karakter van deze reizen wordt nog versterkt door de aanwezigheid van een aantal vaders van “onze” kinderen. Bij de trekking gaan zij met je mee als gids, kok of drager. Het is daarnaast niet uitgesloten dat “gewone” Nepalezen die vol belangstelling zijn voor ons project, als deelnemer met je meereizen. Er is minstens één Nepalees die meegaat met de Ongewone Driehoekreis. Ook zij werven het afgesproken sponsorbedrag.

Bij terugkeer in Kathmandu bieden we de mogelijkheid een bezoek te brengen aan de school van de Sathiko Sath-kinderen en aan het hostel waar ze wonen.

 

Fondsen werven voor goed onderwijs, het cadeau voor Sathiko Sath

We kunnen voor Sathiko Sath geen mooier verjaardagscadeau bedenken dan om geld op te halen om ons te ondersteunen bij het realiseren van onze doelstellingen. Dat is hard nodig om ons werk in de komende jaren te kunnen voortzetten.

Want voor de kinderen uit de afgelegen berggebieden blijkt goed onderwijs – en daarmee een betere toekomst – nog steeds een verre droom. Zonder scholing blijven zij, net als hun ouders, in armoede steken. Daarom garanderen wij van 6 tot 16 jaar echt goed onderwijs in één van de beste scholen van Kathmandu, de Little Angels’ School. Wie goede resultaten behaalt bij het examen aan het einde van klas 10, ondersteunt Sathiko Sath voor nog eens twee jaar hoger secondair onderwijs of voor een beroepsopleiding (dat kan op verschillende niveaus).

De kinderen komen uit vijf etnische groepen. Wij streven naar evenveel meisjes als jongens. In het hostel waar ze wonen, spelen en studeren, leren zij de verschillen in cultuur te overbruggen. Als we kijken naar de resultaten tot nog toe, blijkt onze aanpak te werken!

We vinden trouwens dat de kinderen van Sathiko Sath niet alleen moeten “krijgen” (een goede opleiding), maar ook “geven”. Daarom zijn ze verplicht om na het behalen van hun examen na klas 10 en 12/beroepsopleiding een paar maanden les te geven in hun geboortedorp. Afgaande op een “pilot” afgelopen herfst slaat dit Teach-The-Kids programma (TTK) aan, zowel in de dorpen als bij de afgestudeerde kinderen zelf.

Maar we willen meer. Ook de onderwijzers in die afgelegen regio’s hebben behoefte aan extra scholing. Zij volgden doorgaans een “lerarenopleiding” van slechts drie weken na een aantal jaren secondair onderwijs. Zij missen de nodige kennis op zowat op alle vlakken. Met name Engels springt eruit, zeker nu het Government besloten heeft dat alle lessen vanaf klas 1 in het Engels moeten. We willen deze bijscholing realiseren in samenwerking met de stichting English for Kids Foundation/Anglia die niet alleen aandacht besteedt aan de kinderen in de dorpen, maar ook aan de leraren.

Zo bouwen we samen aan een duurzame toekomst!

 

Doneren informatie

*         Fondsen werven: Wij zullen gebruik maken van het platform geef.nl. Elke deelnemer kan op eenvoudige wijze een persoonlijke actiepagina aanmaken waarmee je jouw vrienden en bekenden kunt uitnodigen om jou te sponsoren en waarop ze met één druk op de knop dat sponsorgeld kunnen doneren.
*         Doneren zonder een deelnemer te sponsoren: Je kunt ook een gift op de algemene Sathiko Sath challenge actiepagina bij geef.nl achterlaten als extra cadeautje voor ons tienjarig bestaan.
*         Administratieve kosten: Geef.nl houdt een klein percentage van de opbrengst in voor administratieve kosten. Daar kunnen we niet onderuit. Het netto sponsorgeld wordt besteed aan het onderwijs en de huisvesting van de kinderen van Sathiko Sath.DONEER EENMALIG

Kies een van de onder het pijltje getoonde bedragen of vul zelf een bedrag in.
(scholing (t/m klas 10) resp. onderdak in het hostel bedraagt voor één kind €630 resp. €1100 per jaar).
Voor elk bedrag onze hartelijke dank!

Bedrag

We gebruiken MailChimp als ons mailing platform. Door hieronder te klikken op Aanmelden, gaat u akkoord met het overdragen van de door u verstrekte gegevens aan MailChimp voor verwerking in overeenstemming met het Privacybeleid en de Voorwaarden van MailChimp. Eveneens gaat u dan akkoord met onze Privacyverklaring.