Historie

Sathiko Sath is een stichting die onderwijs biedt aan kansarme kinderen uit afgelegen gebieden op een van de beste scholen van Nepal, de Little Angels’ School (LAS) in Kathmandu.

Sathiko Sath Nederland (SkS-NL) is opgericht op 4 maart 2009. Sathiko Sath is een initiatief van Hilde Noë, Frans van Meerwijk en Nuri Sherpa, twee Nederlandse reisleiders en een Nepalese gids die met Hilde en Frans door de Nepalese Himalaya trok. In hun contacten met lokale gidsen, koks en dragers leerden ze over de armoedige omstandigheden waarin deze mensen leefden. Bergkinderen hebben maar zeer kleine kansen om uit deze armoede te komen, aangezien de scholen in hun dorpen over het algemeen van een zeer laag niveau zijn.

Na de oprichting van SkS-NL was het duidelijk dat er een operationele organisatie moest komen in Nepal. Daarom is in Kathmandu Sathiko Sath Nepal (SSN) opgericht, in november 2009. De werkafspraken tussen beide stichtingen zijn vastgelegd in de ‘Ways of Working Together’ (WWT).

SkS-NL maakt gelden over aan SSN voor de specifieke doelen zoals beschreven in de statuten waarin onze missie, filosofie en doelstellingen zijn gedefinieerd. SNN heeft daarmee een uitvoerende taak.

Wat Sathiko Sath kan doen voor een bedrag van ….

Aanmelden nieuwsbrief

Sathiko Sath, dat staat voor: “Vrienden helpen Vrienden”.

Ons logo is afkomstig uit het oude Boeddhistische verhaal over de vier vrienden, dat overal in de Himalaya verteld en uitgebeeld wordt. De olifant, de aap, de haas en de vogel kunnen in hun eentje niets bereiken; ze moeten samenwerken om te slagen. De vogel laat het zaadje op de grond vallen, de haas bedekt het met aarde, de aap bemest het en de olifant geeft het water, tot het is uitgegroeid tot een prachtige boom. En dan kunnen ze, door op elkaars schouders te gaan staan, er de vruchten van plukken.