Teaching The Kids

Iets terug doen voor je dorp en ervaring op doen: de examenkandidaten gaan zelf lesgeven – dat is ons Teaching the Kids programma (TTK).

Na het SEE eindexamen eind klas 10 duurt het ongeveer 2 maanden tot de uitslag van dit (landelijk) examen bekend is. Tijdens deze periode van wachten gaan ze tenminste 2 maanden lesgeven op een dorpsschool in de buurt van hun ouderlijk huis. Dit natuurlijk na goed overleg met de lokale school. Ze logeren dan weer even bij hun ouders thuis.

Voorbereidingen

Om goed les te kunnen geven in de dorpen heeft de LAS het genereuze aanbod gedaan om de SEE-examinandi een korte training in lesgeven aan te bieden. Zij lopen twee weken stage op de LAS en geven onder begeleiding les. Ook krijgen ze les in basale didactische vaardigheden.

Aan het einde van deze periode staan ze samen met Ratna trots op de foto met Mr Mukunda, principal van de LAS.

Wat levert het op?

De resultaten van de afgelopen jaren zijn fantastisch en boven verwachting:
  • Zowel de leraren als onze examenkandidaten zijn zeer enthousiast over het lesgeven in de klas (meestal in klas 7 en 8). Vaak worden ze ingezet voor Wiskunde en Physics (natuurkunde, scheikunde en biologie), maar ook voor taalles en andere vakken. Soms zit de leraar achter in de klas, maar soms ook vervangen ze de leraar gedurende een aantal lessen. “We leren van elkaar”, was een van de positieve commentaren van een leraar.
  • De kinderen in de klas vinden het geweldig les te krijgen van een (bijna) leeftijdgenoot. NB: Die vaak al beter geschoold is dan hun normale onderwijzer(es).
  • Dit TTK programma blijkt het zelfvertrouwen van onze examenkandidaten enorm te versterken.
  • Omdat TTK een doorlopend programma is en onze kinderen uit een beperkt aantal dorpen komen, kunnen de dorpsscholen meerder keren een van onze examenkandidaten tegemoetzien. Hierdoor krijgen de dorpskinderen enkele keren in hun schoolloopbaan een kennisboost.

Wat Sathiko Sath kan doen voor een bedrag van ….

Aanmelden nieuwsbrief

Sathiko Sath, dat staat voor: “Vrienden helpen Vrienden”.

Ons logo is afkomstig uit het oude Boeddhistische verhaal over de vier vrienden, dat overal in de Himalaya verteld en uitgebeeld wordt. De olifant, de aap, de haas en de vogel kunnen in hun eentje niets bereiken; ze moeten samenwerken om te slagen. De vogel laat het zaadje op de grond vallen, de haas bedekt het met aarde, de aap bemest het en de olifant geeft het water, tot het is uitgegroeid tot een prachtige boom. En dan kunnen ze, door op elkaars schouders te gaan staan, er de vruchten van plukken.