Nieuwsitems

Graduates = alumni

Sinds de oprichting van Sathiko Sath hebben al enkele tientallen kinderen het SEE-diploma aan de LAS behaald. Bij een voldoende hoge score voor het SEE-examen mocht er ook een vervolgopleiding aan de LAC (Little Angels’ College) of een van de vele middelbare beroepsopleidingen van Kathmandu gedaan worden. De laatste 5 jaar betaalt Sathiko Sath hiervan globaal de helft. Wat resteert is voor de ouders. Ongeveer 1/3 van de kinderen valt buiten deze criteria en studeert meestal volledig op kosten van de ouders door op een ander college.

Sathiko Sath vindt het erg belangrijk om te weten wat het effect het Sathiko Sath opleidingsprogramma bij onze graduates/alumni is. Worden het blije burgers die dankbaar zijn voor de gekregen mogelijkheden, die aan het werk gaan, mooie dingen gaan doen voor hun land en hun gemeenschap hoog in de bergen of misschien wel verder gaan studeren aan een bachelor of zelfs masteropleiding? Dat willen we graag weten. De bedoeling is om, als het lukt, hen tenminste 5 jaar of misschien wel langer te gaan volgen.

Halverwege 2022 is Sathiko Sath daarom gestart om contact met onze alumni op te bouwen en is er ook groep ‘SSN-alumni’ gevormd. Het blijkt niet mee te vallen om met al onze alumni in contact te komen; vind maar eens een correct mailadres of mobiel telefoonnummer. Intussen is het mede dankzij Ratna gelukt om met ca 60% van onze alumni contact te krijgen. Het is te verwachten dat dit aantal nog wat verder gaat groeien naarmate de SSN-alumni groep d.m.v. eigen Facebookpagina en een Whatsapp groep meer bekend wordt. Doma Sherpa, een van onze alumni heeft de organisatie op zich genomen.

Vooralsnog hebben vooral alumni die in Kathmandu wonen onderling contact. Het valt op dat sommige alumni verder zijn gaan studeren met een bacheloropleiding, te vergelijken met ons HBO. Hotel Management is daar toch wel favoriet. Veel van onze alumni die verder studeren zijn werkstudent en bekostigen op deze manier hun verdere opleiding.
Onze housekeeper, Lakpa Sherpa en de dochter van Ratna (Yesika Dangol) studeren resp. computer applications en computer engineering. Een andere Doma Sherpa, dochter van de overleden Kaji Sherpa volgt momenteel een verpleegkundige bachelor in China en Lakpa Sherpa (foto) studeert momenteel architectuur.
Sommige alumni werken al, sommigen hebben een eigen bedrijfje of werken verspreid over het land en zelfs de wereld. Het is mooi te lezen dat enkele van onze alumni teruggaan naar hun dorp om daar te werken als leraar of gezondheidswerker. Aung Nyime Sherpa die met vallen en opstaan de weg vindt is daar een voorbeeld van.

Hierboven Lakpa Sherpa en hieronder Aung Nyime Sherpa, die n.a.v. de brief vanuit Nederland het relaas stuurde dat hiernaast te lezen is.  

Namaste and warm greetings,

Thank you so much for these concerns from you
I’m good and my family is also good. Hope that you and all the Dutch members are also fine.
I got this mail in the very morning 2.00 am at Nepali time and I tried to reply as quickly as I can before I didn’t got it . Ratna uncle also asked me to reply the mail but there wasn’t any mails in my inbox ……and finally…I got it. [dit laat zien hoe moeilijk het was om iedereen op het spoor te komen!]

And..
After +2 I paused my further studies and after a re exam I may join it
The exam might be after the results of current +2 examiners …..as I missed it before
To continue the science stream i should have above C but I got D+ in the theory part of physics….

And..
Currently, I am in working as a science teacher in one of the boarding schools in my neighboring municipality at Molung Gaupalika of my own district Okhaldhunga …It has been 8 month that I have been teaching here ..
I teach science from grade 3 to 7 and math in grade 3 all in English medium …with that I am helping my younger sister too financially in her studies in the same school.
I feel that I have been more responsible member of my family and the society too .., to …uplift them…
And for being this able I would like to thank you all Sathiko Sath members from the bottom of my heart also for being so much concerned about me.

Thank you so so much Sathiko ath !!!!

Warm greetings to all the Dutch members of Netherlands…..!!!!!

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.

Wat Sathiko Sath kan doen voor een bedrag van ….

Aanmelden nieuwsbrief

Sathiko Sath, dat staat voor: “Vrienden helpen Vrienden”.

Ons logo is afkomstig uit het oude Boeddhistische verhaal over de vier vrienden, dat overal in de Himalaya verteld en uitgebeeld wordt. De olifant, de aap, de haas en de vogel kunnen in hun eentje niets bereiken; ze moeten samenwerken om te slagen. De vogel laat het zaadje op de grond vallen, de haas bedekt het met aarde, de aap bemest het en de olifant geeft het water, tot het is uitgegroeid tot een prachtige boom. En dan kunnen ze, door op elkaars schouders te gaan staan, er de vruchten van plukken.