Nieuwsitems

De kinderen van Kaji Sherpa

Kaji Sherpa was werkzaam als klimgids voor HT Wandelreizen. Tijdens een HT-expeditie naar de Himlung Himal (7126m) in oktober 2013 is hij overleden. Hij werd door een lawine getroffen toen hij de deelnemers vooruitging bij het maken van een spoor door de sneeuw. Een drama voor zijn vrouw en vier kinderen en een groot verlies voor HT Wandelreizen. Kaji was een zeer kundige gids en zeer geliefd bij veel deelnemers van trekkings en expedities.  

Kaji had vier kinderen, de jongste twee, de dochters Doma en Jangbu, genoten al onderwijs op de Little Angels’ School via Sathiko Sath. De twee oudsten, Nuri Sherpa en Gyalbu Sherpa, hadden net hun resp. Grade 12 en SLC (nu SEE) diploma gehaald. De ouders hadden de opleiding van de zonen met veel moeite zelf kunnen bekostigen en waren vast van plan deze getalenteerde zonen verder te laten studeren. Maar de weduwe van Kaji was qua inkomen ineens geheel afhankelijk van de schamele opbrengst van een theehuisje dat zij in Kathmandu had.  

Het bestuur van Sathiko Sath heeft toen besloten om voor Gyalbu de kosten van de +2 opleiding te bekostigen, zodat ook hij een Grade 12 diploma zou kunnen halen met de toezegging dat, in deze uitzonderlijke situatie, hij daarna ook nog een vervolgopleiding op kosten van SKS zou mogen volgen. Dit is normaliter niet inbegrepen in het Sathiko Sath programma. Ook Nuri werd die mogelijkheid geboden. Nuri werd meteen toegelaten tot de Bacheloropleiding in Hotel and Tourism Management aan de AITM School of Hotel Management. Na twee jaar koos Gyalbu na het behalen van het Grade 12 diploma voor dezelfde opleiding. Nuri behaalde het Bachelor Hotel and Tourism Management in 2019, Gyalbu (hij slaagde als beste van zijn jaar en kreeg daarvoor een gouden medaille in 2021.

Voor beide mannen kwam de Covid-periode op een ongelegen moment. Veel hotels in Nepal sloten hun deuren. Het toerisme lag plat. Nuri werkte eerst in een hotel in Kathmandu, nu is hij hoofd van de receptie van 4-sterren hotel Rotana in Dubai. Gyalbu werkte eerst als Program Assistant van de Hotel Management afdeling van de AITM, later als financieel adviseur in zijn geboortestreek en in een hotel in Kathmandu. Nu volgt hij een Masteropleiding Hotel Management in Australië. 

Dochter Doma Sherpa studeert nu voor een Bachelor degree Nursing in China. De tweede dochter Jangbu Sherpa is bezig met een master studie Social Welfare met specialisatie Child Development. Zij werkt als leraar op een school bij haar in de buurt.

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.

Korte versie (2 minuten)

lange versie (13 minuten)

Virtuele wandelreis naar Kathmandu

Hoe dat kan?

In de periode van zaterdag 24 augustus tot en met uiterlijk vrijdag 20 september 2024 wandel je zoveel mogelijk. Het maakt niet uit waar of hoe (met je wandelclubje, bij het uitlaten van de hond, op de golfbaan, in je eentje).
Je registreert op jouw eigen wijze de gelopen kilometers. Uiteraard mag je ook fietsen of hardlopen om (kilo)meters te maken.
Elke week, op vrijdag, geef je het aantal kilometers dat je in die week hebt gemaakt door via ons gmailadres. Dat doen alle andere deelnemers ook. Alle afstanden worden bij elkaar opgeteld door ons en bekend gemaakt via een gezamenlijke whatsapp-groep. Zo kun je zien welke afstand er met z’n allen is afgelegd en zo loop je samen naar Nepal. Hoe meer kilometers je maakt en hoe meer deelnemers er zijn des te sneller we aankomen in Kathmandu.
Je krijgt per week informatie over wat je onderweg zou hebben gezien als je de weg in het echt zou hebben afgelegd.

Wat betekent dit voor Sathiko Sath?

De fysieke uitdaging is om samen met alle andere wandelaars virtueel de afstand naar Kathmandu af te leggen. Maar dat is niet de enige uitdaging. Iedere deelnemer verzamelt namelijk om zich heen een groepje sponsoren dat geld doneert aan Sathiko Sath voor elke door hem/haar gelopen kilometer. Elke sponsor bepaalt zelf tevoren het bedrag dat hij/zij per kilometer wil schenken. De wandelaar houdt het aantal afgelegde kilometers bij en geeft dit zelf aan het eind van de reis door aan de sponsor. Per deelnemer wordt minimaal minimaal een bedrag van €100 gevraagd. Je kunt een eigen ‘geef-pagina’ binnen het Sathiko Sath account van Geef.nl aanmaken. Dan kan elke sponsor het eindbedrag gemakkelijk zelf daarnaar overmaken en hoef jij geen administratie bij te houden.
Als je dit niet wil dan maak je na afloop van de tocht zelf het bedrag over op banknummer van Sathiko Sath NL12 RABO 0110 4606 26 t.n.v. SathikoSath onder vermelding van ‘virtuele wandelreis’.

Taxiroute vanaf Hotel Holy Himalaya naar hostel.

De taxi moetstoppen na de steile afdaling bij de bocht naar rechts. Dan rechtsaf slaan het straatje in en 2e weggetje links nemen. Loopt flink omlaag. Aan einde voor de weg naar rechts draait is het hostel.Het mobiele telefoonnumer van Ratna is: +98 41416358. Bel hem op wanneer je naar het hostel wilt reizen.

Registratie sponsorbijdrage

Vul 2x het formulier in wanneer je aan 2 challenges deelneemt.

Trekking naar het Tibetaanse plateau, de Mustangtrek

Van de 4 sponsorreizen is dit de enige reis waarbij de focus ligt op een gebied ten noorden van de Himalaya. Woorden schieten echt te kort om de landschappen van Mustang te kunnen beschrijven. Tot 1992 was Mustang een afgesloten gebied waardoor de lokale cultuur, gebaseerd op het Tibetaans boeddhisme, relatief goed bewaard is gebleven. De kleding, de gewoonten en zelfs de taal is geheel volgens Tibetaanse traditie. We zullen een aantal zeer opvallende en/of merkwaardige plaatsen bezoeken.

Een bemoeilijkende factor de laatste jaren is de weg die met behulp van de Chinezen is aangelegd van Pokhara tot aan de Chinese grens waardoor soms delen van de vroegere trekking onaantrekkelijk zijn geworden. We lossen dit op door in het begin een deel per jeep te reizen en daar waar het mooi wordt pas te gaan lopen. We reizen van Kathmandu naar Pokhara per bus en we vliegen daarna naar Jomosom waardoor je een vermoeiende 12 uur durende rit vermijdt.

In Jomosom stappen we in een privé jeep die ons in Kagbeni brengt. In dit eerste echt Tibetaanse stadje maken we kennis met de gebruikelijke architectuur en we kunnen er een mooi en interessant klooster bekijken. Je ziet nu de machtige witte pieken van Annapurna en de Dhaulagiri van de noordkant. De volgende dag rijden we naar het dorpje Samar. Nu valt je echt goed het verschil in vegetatie op: hier groeit nauwelijks meer iets anders dan een stekelig struikje.

De eerste dag volg je een pad dat je in een gigantische scheur in de aarde brengt. Op het diepste punt voel je je opgenomen in de schoot van moeder aarde. Juist op dit punt bezoeken we een zeer bijzondere en zeer heilige meditatiegrot waar de grote Guru Rinpoche een tijdje heeft doorgebracht. Het vervolg van de trek brengt je langs de onwerkelijke rode rotswanden van Dakmar en over een paar kleinere passen naar Lo Manthang. Dit is de met 6 meter hoge muren omgeven oude hoofdstad van het koninkrijk Mustang. Heerlijk om door de steegjes te dwalen en kloosters te bezoeken. Je kunt je hier echt in Tibet wanen.

Na Lo Manthang volgen we het pad weer zuidwaarts maar dan aan de andere kant van de vallei, die heel anders is. Luri Gompa is nog zo’n uiterst bijzondere plek die we bezoeken. Een rotsklooster omgeven door puntige door de wind gevormde zandstenen rotsformaties. Over passen bereiken we dorpjes als Tangye en Tetang, waar de tijd echt stil heeft gestaan. Via het hindoe en boeddhistische heiligdom van Muktinath en het Bön boeddhistische Lupra klooster lopen we weer terug naar Jomosom.

Ook op deze reis is er aan het eind de mogelijkheid om het Sathikosath huis te bezoeken. Overnachtingen in lodges en 1 keer in een tent. Bij meer dan 8 deelnemers gaat er een Nederlandse reisleider mee.

Numbur Trekking, een klassieke trek aan de groene zuidkant van de Himalaya

Na de belangrijkste bezienswaardigheden van Kathmandu te hebben bewonderd reizen we per bus naar het dorp Shivalaya dat ligt aan het begin van de oude trail naar de Mt. Everest. Een eerste flinke klim brengt je in Deurali, een pas op ongeveer 2700 meter, waar we in een lodge kunnen slapen. De dagen daarop lopen we langs verschillende kleine nederzettingen, eerst over de kam van de berg met mooie uitzichten en langs een kaasfabriekje (de Zwitsers hebben hier ontwikkelingswerk gedaan). Vervolgens dalen we af in de vallei van de Likhu Khola (khola is rivier).

Voorbij Lhakeshewar duiken we de wildernis in, hier zijn geen menselijke nederzettingen meer. Aan het eind van de vallei zijn er bergen tussen 6500 en 7000 meter hoog. Met die witglinsterende pieken biedt dit tijdens de wandelingen een fantastische achtergrond.

Vanaf Ngey Kharkha (kharkha is yakweidegrond) stijgen we naar het hoogste punt op deze reis: een pas op 4880 meter hoogte. Hier ben je heel dicht bij de imposante Numbur. Dit is het gedeelte van de trek dat je door het hooggebergte voert. Fantastische uitzichten rondom en bijzonder weinig drukte om je heen; geen toeristen en ook geen lokale bewoners. 

Dan volgt er nog een pas, iets lager maar niet minder spectaculair. Het laatste deel van deze trektocht is de afdaling naar de Khimti Khola en vrij plotseling ben je weer in de bewoonde wereld. Door terrasakkers en kleine dorpjes, hier en daar versierd met een manimuur en/of gebedsvlaggen of een Boeddhabeeld lopen we terug naar Shivalaya. Terug in Kathmandu nemen we even de tijd om langs het Sathiko Sath huis te gaan om te zien hoe de kinderen gehuisvest zijn en om kennis te maken met Ratna en Reba, de gastouders van het huis.

Cultuur en korte Khopra Danda Trekking

Naast de culturele hoogtepunten in de fascinerende hoofdstad van Nepal, Kathmandu, is dit een reis waarbij je in relatief korte tijd een buitengewone Himalaya ervaring kunt op doen. Met 4 dagen lopen bereik je een fenomenaal uitzichtpunt op 3600 meter: Khopra.

Vanuit Khopra kun je nog verder stijgen tot een hoogte van 4600 meter bij het Khaire Tal (Tal is meertje). Hier ben je slechts 5 km verwijderd van de 7219 meter hoge Annapurna South, 12 km van de 8091 m hoge Annapurna 1 en 35 km van de 8167 m hoge Dhaulagiri 1. Daartussen kijk je naar beneden in het diepste dal van de wereld, 6000 meter hoogteverschil tussen dalbodem en pieken! Dit is zonder twijfel één van de meest indrukwekkende en gemakkelijk bereikbare uitzichtpunten in de Himalaya.

De trek leidt je over de zuidflanken van de Annapurnaketen en neemt je mee door het land van de Gurung, een stam die zijn oorsprong vindt in de hoogvlaktes van Qinhai, ten noorden van Tibet. Voor een groot deel loop je door prachtig groene bossen, deels ook zul je in de kleine dorpjes veel kunnen meekrijgen van het gewone Nepalese bergleven.

Na terugkomst in Pokhara reizen we naar het zuiden, het laaggelegen, het vlakke deel van Nepal, de Terai, wat totaal iets anders is. Hier ligt het Chitwan National Park. Vanuit de idealistische Sapana Lodge verkennen we dit eerste Nationale Park in Nepal te voet, in een kano of met een jeep en steeds begeleid door ervaren natuurgidsen. Op een olifant rijden doen we niet meer omdat dat toch wel gepaard gaat met ernstige dierenmishandeling.  We kunnen veel soorten wild aantreffen zoals verschillende soorten apen en herten, maar ook de bijzondere 1-hoornige neushoorn, de lippenbeer en de tijger.

In Lumbini, de geboorteplaats van Boeddha, nemen we een dag de tijd om de heilige plaatsen, tempels en kloosters te bezoeken. De volgende dag vliegen we terug naar Kathmandu waar we nog tijd hebben om het Sathiko Sath huis te bezoeken. Overnachtingen in hotelletjes en lodges.

Culturele rondreis door Nepal

Op deze reis kun je zonder je al te veel te hoeven inspannen kennismaken met de vele prachtige kanten die Nepal heeft. Natuurlijk is er ruimte om de vele beroemde bekende (en minder bekende) plekken in de hoofdstad Kathmandu te bekijken. Daaronder vallen de indrukwekkende grote boeddhistische Stupa’s van Bouddha en Swayambunath en het belangrijke hindoetempelcomplex Pashupatinath. In de Kathmanduvallei is er nog veel meer te zien zoals de andere koningssteden Patan en Baktapur met ieder een sfeervol eigen “Durbar Square”. 

Direct buiten de stad maar, nog wel in de vallei, maken we prachtige wandelingen waarbij je iets meer kunt ervaren van hoe men leeft op het “platteland”, maar waar je ook een uitzicht op de Himalaya mag verwachten (bij helder weer). Na deze kennismaking met Nepal rijden we het land in naar Pokhara.  Hier krijg je een betoverend zicht op het grootste deel van de Annapurna keten en er is genoeg te doen: massage, yoga, meditatie, bootje varen op het Fewa meer of een tochtje lopen naar Sarangkot, voor elk wat wils.

Via het historische stadje Tansen rijden we nu naar het zuiden, naar het vlakke en lage deel van Nepal, de Terai. Na een bezoek aan de geboorteplaats van Boeddha, Lumbini, met z’n vele tempels,  kloosters en heilige plekken, komen we aan bij de Sapana Lodge. Dat is een echte ecolodge op basis van idealistische doelstellingen van waaruit we excursies kunnen maken in het Chitwan Nationale Park.

Omdat dit vroeger jachtterrein was van de koninklijke familie heeft men erop toegezien dat de wildstand goed op peil bleef. Daarom kun je hier o.a. tijgers, neushoorns, olifanten, lippenberen, krokodillen en verschillende soorten apen en herten aantreffen. Tot slot rijden we terug naar Kathmandu. Daar zul je nog wat vrije tijd hebben, maar ook tijd om het Sathikosath huis te bezoeken, zodat je met eigen ogen kunt zien hoe de stichting werkt en wat de resultaten zijn.

Wat Sathiko Sath kan doen voor een bedrag van ….

Aanmelden nieuwsbrief

Sathiko Sath, dat staat voor: “Vrienden helpen Vrienden”.

Ons logo is afkomstig uit het oude Boeddhistische verhaal over de vier vrienden, dat overal in de Himalaya verteld en uitgebeeld wordt. De olifant, de aap, de haas en de vogel kunnen in hun eentje niets bereiken; ze moeten samenwerken om te slagen. De vogel laat het zaadje op de grond vallen, de haas bedekt het met aarde, de aap bemest het en de olifant geeft het water, tot het is uitgegroeid tot een prachtige boom. En dan kunnen ze, door op elkaars schouders te gaan staan, er de vruchten van plukken.