Nieuwsitems

De kinderen van Kaji Sherpa

Kaji Sherpa was werkzaam als klimgids voor HT Wandelreizen. Tijdens een HT-expeditie naar de Himlung Himal (7126m) in oktober 2013 is hij overleden. Hij werd door een lawine getroffen toen hij de deelnemers vooruitging bij het maken van een spoor door de sneeuw. Een drama voor zijn vrouw en vier kinderen en een groot verlies voor HT Wandelreizen. Kaji was een zeer kundige gids en zeer geliefd bij veel deelnemers van trekkings en expedities.  

Kaji had vier kinderen, de jongste twee, de dochters Doma en Jangbu, genoten al onderwijs op de Little Angels’ School via Sathiko Sath. De twee oudsten, Nuri Sherpa en Gyalbu Sherpa, hadden net hun resp. Grade 12 en SLC (nu SEE) diploma gehaald. De ouders hadden de opleiding van de zonen met veel moeite zelf kunnen bekostigen en waren vast van plan deze getalenteerde zonen verder te laten studeren. Maar de weduwe van Kaji was qua inkomen ineens geheel afhankelijk van de schamele opbrengst van een theehuisje dat zij in Kathmandu had.  

Het bestuur van Sathiko Sath heeft toen besloten om voor Gyalbu de kosten van de +2 opleiding te bekostigen, zodat ook hij een Grade 12 diploma zou kunnen halen met de toezegging dat, in deze uitzonderlijke situatie, hij daarna ook nog een vervolgopleiding op kosten van SKS zou mogen volgen. Dit is normaliter niet inbegrepen in het Sathiko Sath programma. Ook Nuri werd die mogelijkheid geboden. Nuri werd meteen toegelaten tot de Bacheloropleiding in Hotel and Tourism Management aan de AITM School of Hotel Management. Na twee jaar koos Gyalbu na het behalen van het Grade 12 diploma voor dezelfde opleiding. Nuri behaalde het Bachelor Hotel and Tourism Management in 2019, Gyalbu (hij slaagde als beste van zijn jaar en kreeg daarvoor een gouden medaille in 2021.

Voor beide mannen kwam de Covid-periode op een ongelegen moment. Veel hotels in Nepal sloten hun deuren. Het toerisme lag plat. Nuri werkte eerst in een hotel in Kathmandu, nu is hij hoofd van de receptie van 4-sterren hotel Rotana in Dubai. Gyalbu werkte eerst als Program Assistant van de Hotel Management afdeling van de AITM, later als financieel adviseur in zijn geboortestreek en in een hotel in Kathmandu. Nu volgt hij een Masteropleiding Hotel Management in Australië. 

Dochter Doma Sherpa studeert nu voor een Bachelor degree Nursing in China. De tweede dochter Jangbu Sherpa is bezig met een master studie Social Welfare met specialisatie Child Development. Zij werkt als leraar op een school bij haar in de buurt.

Leave A Comment

Your Comment
All comments are held for moderation.

Wat Sathiko Sath kan doen voor een bedrag van ….

Aanmelden nieuwsbrief

Sathiko Sath, dat staat voor: “Vrienden helpen Vrienden”.

Ons logo is afkomstig uit het oude Boeddhistische verhaal over de vier vrienden, dat overal in de Himalaya verteld en uitgebeeld wordt. De olifant, de aap, de haas en de vogel kunnen in hun eentje niets bereiken; ze moeten samenwerken om te slagen. De vogel laat het zaadje op de grond vallen, de haas bedekt het met aarde, de aap bemest het en de olifant geeft het water, tot het is uitgegroeid tot een prachtige boom. En dan kunnen ze, door op elkaars schouders te gaan staan, er de vruchten van plukken.