Waarom

“Ben je eenmaal in Nepal geweest, dan laat dit land je niet meer los”. De schitterende natuur, de innemende Nepali en hun enthousiasme om verbeteringen te realiseren, de fascinerende cultuur, dit land steelt je hart en maakt dat je iets wilt terugdoen. Dat gold voor de oprichters van Sathiko Sath, die als reisbegeleiders voor een trekkingsorganisatie in Nepal actief waren. En dat geldt voor de huidige bestuursleden, die allen meermaals Nepal bezocht hebben.

Nepal is een zeer arm land. In 2022 staat het op plaats 40 van de armste landen op de wereld met een gemiddeld inkomen van $ 1340 per jaar. Binnen Azië behoort Nepal tot de 5 armste landen. Gerekend naar de brede armoede index, waar ook leefomstandigheden en onderwijs in worden meegenomen, scoort Nepal nog ongunstiger. Ongeveer 10 miljoen mensen wonen in Kathmandu en in de andere grote steden. De resterende 20 miljoen Nepali wonen in het laagland en in de bergen. De inkomensverschillen tussen mensen die in stedelijke gebieden en zij die daarbuiten wonen zijn bovendien erg groot. Een kleine 10% van de inwoners moet het doen met minder dan $ 2,15 per dag; iets dat vooral geldt voor de hooggelegen bergdorpen

Sathiko Sath wil bijdragen aan het verbeteren van de welvaart en het welzijn in Nepal, met de nadruk op die van de meest kansarme kinderen uit de hooggelegen bergdorpen. Daar heerst de grootste armoede, zijn er de minste ontplooiingsmogelijkheden, en is er slechts beperkte gezondheidszorg. Het onderwijs is er onder de maat en de kinderen maken vaak hun school niet af omdat ze moeten helpen op het land of anderszins in het gezin moeten bijspringen. Sathiko Sath is ervan overtuigd dat onderwijs het meest krachtige middel is om de armoede te overwinnen.

Wat Sathiko Sath kan doen voor een bedrag van ….

Aanmelden nieuwsbrief

Sathiko Sath, dat staat voor: “Vrienden helpen Vrienden”.

Ons logo is afkomstig uit het oude Boeddhistische verhaal over de vier vrienden, dat overal in de Himalaya verteld en uitgebeeld wordt. De olifant, de aap, de haas en de vogel kunnen in hun eentje niets bereiken; ze moeten samenwerken om te slagen. De vogel laat het zaadje op de grond vallen, de haas bedekt het met aarde, de aap bemest het en de olifant geeft het water, tot het is uitgegroeid tot een prachtige boom. En dan kunnen ze, door op elkaars schouders te gaan staan, er de vruchten van plukken.