Laptops

Tijdens de lockdowns vanwege de COVID pandemie bleek dat online lessen de enige manier waren om nog onderwijs te geven aan de kinderen die toen allemaal thuis zaten. Alle kwaliteitsscholen stapten over op deze methode, niet alleen in Nederland maar ook in Nepal. Dat vereist wel een laptop (of PC) en internet, en in veel van de ouderlijke huizen was geen van beide beschikbaar. Wel heeft elke familie een mobieltje waarmee zo goed en zo kwaad als het ging de online lessen gevolgd werden.

De actie

We besloten in de zomer van 2021 een tweedehands laptop inzameling te organiseren in Nederland e.o., en deze laptops dan naar Nepal te brengen. De respons was geweldig: binnen 3 maanden konden we al zo’n 20 laptops ophalen, die voor een groot deel ook nog opgeschoond en gecheckt waren.

Feestelijke overhandiging

De feitelijke, persoonlijke overhandiging van de door Nederland gedoneerde laptops aan onze kinderen. Ze worden uitgeleend voor de duur van hun schooltijd. De kinderen tekenen met hun ouders een verklaring dat ze er goed voor zullen zorgen. Ratna, Supa, Himal en Kamdawa reiken hier een exemplaar uit.

Transport & gebruik

Het transport bleek een hele klus omdat er in deze periode geen reizen naar Nepal waren en dit dus per postpakket moest gebeuren. Per 5 stuks bleek het het goedkoopst, maar dit vereiste zeer degelijk en stootvrij inpakken.

Uiteindelijk hebben we 35 laptops ingezameld en verstuurd, die nu allemaal in het hostel gebruikt worden. Ze zijn beschikbaar op uitleenbasis. Alle laptops zijn opnieuw nagekeken in Kathmandu, en een aantal is nog voorzien van extra software. Lakpa Sherpa, een oud-Sathiko Sath deelnemer, die momenteel zowel werkt als housekeeper van het meisjeshuis als de bacheloropleiding computermanagement volgt, is als beheerder aangesteld.

Dank

We zijn alle gulle gevers zeer dankbaar dat we nu deze faciliteit hebben voor het deelnemen aan online lessen, die ook na de corona periode nog steeds gebruikt wordt o.a. voor bijlessen en het verkrijgen van digitale vaardigheden.

Wat Sathiko Sath kan doen voor een bedrag van ….

Aanmelden nieuwsbrief

Sathiko Sath, dat staat voor: “Vrienden helpen Vrienden”.

Ons logo is afkomstig uit het oude Boeddhistische verhaal over de vier vrienden, dat overal in de Himalaya verteld en uitgebeeld wordt. De olifant, de aap, de haas en de vogel kunnen in hun eentje niets bereiken; ze moeten samenwerken om te slagen. De vogel laat het zaadje op de grond vallen, de haas bedekt het met aarde, de aap bemest het en de olifant geeft het water, tot het is uitgegroeid tot een prachtige boom. En dan kunnen ze, door op elkaars schouders te gaan staan, er de vruchten van plukken.