De Challenge reizen in 2019

Sathiko Sath vierde op 9 maart 2019 zijn 10de verjaardag

Ter ere van dit lustrum zijn er, samen met HT Wandelreizen, Footprints Nepal en Snow Leopard Adventures, drie unieke reizen naar Nepal georganiseerd, waarbij de voorwaarde voor deelname was dat elke deelnemer tenminste € 500 aan sponsorgeld ten behoeve van de kas van Sathiko Sath zou ophalen.

Er schreven zich 17 deelnemers in voor een reis naar het onherbergzame hooggebergte van de Dolpo of voor een gemengde cultuur/natuurreis ‘Ongewoon Nepal’ genoemd, die zich meer in het Nepalese middengebergte en laagland richtte. Voor de pittigste reis was helaas onvoldoende animo.

Alle deelnemers brachten het verwachtte sponsorgeld mee, waarbij sommigen tot een veelvoud daarvan kwamen. Familie, vrienden en hun netwerken schonken genereus. De helft van de deelnemers maakte een persoonlijke actiepagina aan bij Geef.nl waarbij ze velen – 368 reacties – konden motiveren tot een sponsorbijdrage. Het eindresultaat was een prachtig bedrag van € 25.000.

De reis 'Ongewoon Nepal'

Deze reis bood wat meer comfort en was vooral gericht op het bezoek aan diverse bekende en onbekende plekken waarbij cultuur en natuur elkaar afwisselden. Gestart werd met een insight bezoek aan Bhaktapur en Patan. Vervolgens werden de deelnemers vervoerd met een privébus in westelijke richting voor een meerdaagse wandeltocht door de “foothills” en bij het verstilde meer van Pokhara met uitzicht op de Annapurna’s. Ook Lumbini, de geboorteplaats van Boeddha werd vereerd met een bezoek.

In het nog niet platgetreden Bardiya National Park werd gelogeerd bij lokale bevolking thuis daar werd gespeurd naar tijgers en ander groot wild onder begeleiding van een gids.

De reis naar de Dolpo

De pittige en avontuurlijk trekking met tenten ging naar de ruige leegte van Dolpo. In dit land van de sneeuwluipaarden en van de Bön boeddhisten komt vrijwel geen toerist.

De reis duurde 26 dagen, waarvan er 18 daadwerkelijk aan de trekking werd besteed en waarin er ook een goed beeld werd verkregen van de typische dorpjes met hun bewoners en hun eeuwenoude cultuur. Bijzonder leuk was ook dat een deel van de begeleiders van de trekking (gidsen, koks en dragers) bestond uit ouders van onze Sathiko Sath schoolkinderen, en dat Nuri Sherpa, een van onze oprichters, onze sirdar was.

De wandeling startte vanaf het vliegveld van Juphal op 2700m hoogte waarna er werd afgedaald naar de rivier die steeds verder bergop en langs imponerende landschappen werd gevolgd tot de pas (de Chan La) van 5380m kon worden gepasseerd. Via een ander zijdal werd langs even mooie natuur in 9 dagen teruggelopen naar hetzelfde vliegveld. Terug in Kathmandu logeerden we een nacht in het Summit Hotel, een begrip voor Nederlandse Nepal-reizigers. Helaas bestaat dit hotel niet meer; dit idyllische plekje is ten prooi gevallen aan projectontwikkelaars t.b.v. de bouw van drie meer dan 11 verdiepingen hoge appartementencomplexen.

Na afloop van de reis zijn 3 Nederlandse bestuursleden van Sathiko Sath, die hadden deelgenomen aan de reis naar de Dolpo, nog een aantal dagen voor bestuurswerk voor Sathiko Sath in Kathmandu gebleven. Hierdoor konden zij aanwezig zijn bij de General Annual Meeting van onze Nepalese Stichting (SSN) met het Nepalese bestuur, de ouders van de kinderen en uiteraard de kinderen zelf!

De afsluiting

Bij alle twee de reizen stond een bezoek aan de Little Angels’ School en het hostel op het programma, zodat iedere deelnemer met eigen ogen kon zien op welke manier Sathiko Sath de donaties aan kansarme bergkinderen ten goede laat komen. De leiding van de school ontving hen persoonlijk en had een docent bereid gevonden uitgebreid uitleg te geven.

Beide reizen waren een groot succes. Het hoge bedrag aan sponsorgelden wat hierbij werd opgehaald was een écht verjaardagscadeau voor Sathiko Sath.
Ratna had ter gelegenheid van de traditionele Annual General Meeting een groot feest georganiseerd waarbij de bijbehorende oorkonde symbolisch werd overhandigd door onze bestuursleden Irene en Elizabeth in aanwezigheid van de ouders, de kinderen en het Nepalese bestuur.

Wat Sathiko Sath kan doen voor een bedrag van ….

Aanmelden nieuwsbrief

Sathiko Sath, dat staat voor: “Vrienden helpen Vrienden”.

Ons logo is afkomstig uit het oude Boeddhistische verhaal over de vier vrienden, dat overal in de Himalaya verteld en uitgebeeld wordt. De olifant, de aap, de haas en de vogel kunnen in hun eentje niets bereiken; ze moeten samenwerken om te slagen. De vogel laat het zaadje op de grond vallen, de haas bedekt het met aarde, de aap bemest het en de olifant geeft het water, tot het is uitgegroeid tot een prachtige boom. En dan kunnen ze, door op elkaars schouders te gaan staan, er de vruchten van plukken.